二、閱讀理解
閱讀下面的短文,然后根據(jù)短文內(nèi)容,在每小題所給的四個(gè)選項(xiàng)中選出最佳選項(xiàng)。
A
MBTI is a personality test. Many people in China are crazy about it now. "Am I an 'I' person or an 'E' person?" They take the test to find out the answer. "I" and "E" refer to "introvert (內(nèi)向的)" and "extrovert (外向的)". Many people find the test helpful. It groups people into 16 kinds.
What kind of people are you? Let's take a look at some of them.
Performer
They like to have fun with things around them - food, clothes, and people. They can be actors and teachers.
Inventor (發(fā)明者)
They are clever. They like to solve new problems. They can be writers and lawyers.
Protector
They are warm-hearted. They like to protect others. They can be doctors and nurses.
But there are also problems. Some people take the test for a second time and get different results. Some people find it hard to answer some questions. "I like watching TV by myself. I also enjoy playing with my friends. Am I an 'I' or an 'E'?" The key problem is that the test is too black-or-white according to The Guardian (英國(guó)衛(wèi)報(bào)). For example, someone is either an introvert or an extrovert. But many people would surely sit somewhere in the middle of these two. The test may show something you don't know about yourself and can be a fun ice-breaking question. It is for fun!
( ) 1. You may read this article in ______.
A. a novel B. a comic book C. a magazine D. a history book
( ) 2. If you are a smart problem solver, you can be ______.
A. (圖片內(nèi)容:教師在講臺(tái)前) B. (圖片內(nèi)容:發(fā)明者在做實(shí)驗(yàn)) C. (圖片內(nèi)容:護(hù)士照顧病人) D. (圖片內(nèi)容:表演者)
( ) 3. What is the meaning of "black-or-white" here, according to the writer?
A. 顛倒黑白 B. 非黑即白 C. 白紙黑字 D. 黑白交錯(cuò)
( ) 4. According to the passage, what are the problems of the test?
① The test is too black-or-white.
② Some questions are difficult to answer.
③ You need to take it many times to get the result.
④ It groups people into 16 kinds.
A. ①② B. ②③ C. ①③ D. ①④
( ) 5. What does the writer think of the MBTI test?
A. It's only for fun. B. It's the best way to know yourself.
C. It's not useful at all. D. People should take it seriously.
答案:1. 答案:C
解析:文章是關(guān)于MBTI性格測(cè)試的介紹,屬于科普類內(nèi)容,可能出現(xiàn)在雜志上。小說、漫畫書、歷史書不符合這類內(nèi)容的載體特點(diǎn)。
2. 答案:B
解析:文中提到“Inventor (發(fā)明者) They are clever. They like to solve new problems.”,聰明的問題解決者符合發(fā)明者的特點(diǎn),對(duì)應(yīng)發(fā)明者做實(shí)驗(yàn)的圖片。
3. 答案:B
解析:結(jié)合后文“For example, someone is either an introvert or an extrovert. But many people would surely sit somewhere in the middle of these two.”可知,“black or white”指非黑即白,把人簡(jiǎn)單歸為內(nèi)向或外向,而實(shí)際很多人處于中間狀態(tài)。
4. 答案:A
解析:文中提到的問題有“Some people find it hard to answer some questions.”(一些問題難回答)和“The key problem is that the test is too black or white”(測(cè)試過于非黑即白),③“需要多次測(cè)試才得到結(jié)果”不是問題,④“把人分為16類”不是問題,而是測(cè)試的分類方式,所以選①②。
5. 答案:A
解析:文章最后明確說“It is for fun!”,所以作者認(rèn)為MBTI測(cè)試只是為了娛樂。