五、閱讀選擇。
( ) 1. When is the Double Ninth Festival celebrated?
A. On the ninth day of September.
B. On the ninth day of the ninth lunar month.
C. On the nineteenth day of the ninth lunar month.
( ) 2. What special meaning does the number 9 have according to the passage?
A. Long life.
B. Happiness.
C. Higher position.
( ) 3. Why do people climb mountains during the festival?
A. To get some exercise.
B. To get away from evil spirits.
C. To enjoy beautiful scenery (風(fēng)景).
( ) 4. In which blank can the underlined word group "drive away" be put?
A. We'll succeed as long as we ____.
B. My father's car that has been used for 15 years might ____.
C. It is wrong to raise prices, for it will ____ the young and poor people.
( ) 5. What's the main purpose of the text?
A. To tell a traditional event for family togetherness.
B. To call on more people to treasure Chinese culture.
C. To introduce a festival with different customs and traditions.
答案:1. **答案**:B
- **解析**:根據(jù)文章第一段“The Double Ninth Festival, also known as the Chongyang Festival, is a traditional Chinese festival celebrated on the ninth day of the ninth lunar month.”可知,重陽節(jié)在農(nóng)歷九月初九慶祝,所以選B。
2. **答案**:A
- **解析**:由第一段“The number nine is considered lucky in Chinese culture, symbolizing long life.”可知,數(shù)字9象征著長壽,所以選A。
3. **答案**:B
- **解析**:根據(jù)第二段“According to ancient traditions, on the ninth day of the ninth lunar month, evil (邪惡的) spirits are the most active. Climbing to a high place is thought to help people get far away from those spirits.”可知,人們在節(jié)日期間爬山是為了遠(yuǎn)離邪惡的 spirits,所以選B。
4. **答案**:C
- **解析**:“drive away”意思是“驅(qū)趕;趕走”。選項(xiàng)C“raise prices, for it will drive away the young and poor people”(提高價(jià)格,因?yàn)檫@會把年輕人和窮人趕走)中“drive away”符合“驅(qū)趕;使……離開”的意思;選項(xiàng)A“succeed”(成功)和選項(xiàng)B“used for 15 years”(使用15年)與“驅(qū)趕”無關(guān),所以選C。
5. **答案**:C
- **解析**:文章主要介紹了重陽節(jié)的不同習(xí)俗和傳統(tǒng),如爬山、吃重陽糕、插茱萸等,所以目的是介紹一個(gè)有不同習(xí)俗和傳統(tǒng)的節(jié)日,選C。