七、閱讀短文,回答問題(10分)
There is much discussion about whether basic household (家庭的) skills should be taught at school. How can we spend more time to develop our interests? Here are different ideas from four people.
Li Mei, a student in Beijing:
We have little time to develop our interests because we have to spend more time on study. A household skill class can give us the chance to experience more of life and help us find different interests. I hope we could be given the chance to take whatever courses we like.
Mrs Chen, a housewife in Hubei:
Children should have cooking classes. They will be taught about different foods and how to cook healthy food. Many parents don't have the professional (專業(yè)的) knowledge and we have no time to do it. I think a household skill class would provide the knowledge that parents are unable to give the children.
Mr Wang, a teacher in Shandong:
By learning basic skills like cooking and cleaning, children can learn to help their parents with housework and look after themselves. Instead of asking parents for help with every problem, they need to learn new things, deal with problems and grow from their experiences. It is necessary for children to know how to do these important life skills as early as possible.
Wu Lei, an engineer in Shanghai:
I learned most of my basic cooking skills from my mother. But most of them were learned from books and online (在線) videos. Household skills like cooking are very useful in our daily life. I hope cooking classes in our daily life. I hope cooking classes will really make the students know the importance and value of labour education.
Each question should be answered in no more than 8 words.
1. Do all the four people agree to teach basic household skills at school?
2. What's Li Mei's problem?
3. How many people in the passage think students should learn cooking skills?
4. What does Wu Lei think of labour education?
5. What household skill do you have? Who did you learn it from?
答案:1.No, they don't.
解析:通讀全文,Li Mei希望有家庭技能課程,Mrs Chen認(rèn)為應(yīng)該有烹飪課,Mr Wang認(rèn)為學(xué)習(xí)基本技能有必要,Wu Lei希望烹飪課讓學(xué)生知道勞動教育的重要性,可知四人并非都同意在學(xué)校教授基本家庭技能,Li Mei只是希望有機(jī)會參加喜歡的課程,沒有明確說必須在學(xué)校教,所以答案是否定的。
2.Having little time for interests.
解析:根據(jù)Li Mei說的“We have little time to develop our interests because we have to spend more time on study.”可知她的問題是幾乎沒有時間發(fā)展興趣。
3.Three.
解析:Mrs Chen提到“Children should have cooking classes.”,Mr Wang提到“By learning basic skills like cooking...”,Wu Lei提到“I hope cooking classes will really make the students know...”,共三人認(rèn)為學(xué)生應(yīng)該學(xué)烹飪技能。
4.It has importance and value.
解析:根據(jù)Wu Lei說的“I hope cooking classes will really make the students know the importance and value of labour education.”可知他認(rèn)為勞動教育有重要性和價值。
5.Cooking. I learned from my mother. (答案不唯一)
解析:此題為開放性問題,根據(jù)自身情況回答,例如會烹飪,從媽媽那里學(xué)的。
八、書面表達(dá)(25分)
假如你是學(xué)生會成員,你們學(xué)校正面向全市招收新生。請你寫一篇100詞左右(不含已給開頭)的宣傳文章,向廣大家長朋友展示精彩的校園生活。參考要點如下:
1 The environment of your school
2 The best thing about your school
3 The special activities in your school
Welcome to our beautiful school!
答案:Welcome to our beautiful school!
Our school has a wonderful environment. There are large green lawns and many colorful flowers. Trees are everywhere, providing shade and fresh air.
The best thing about our school is the teachers. They are not only knowledgeable but also very kind and patient. They always encourage us to explore and learn.
We have many special activities. Every term, there is a science fair where we can show our inventions. And there are also art festivals with various performances. Sports meets are exciting too.
Come and join us! You will surely have a great time here.